Tre nye navn klare for Rørvikdagan

6. mars 2024

Med Hanne Boel, Lynni Treekrem og Too Far Gone som de seneste tilskuddene har Rørvikdagan sikret seg tre artister med en svært bred appell blant festivalgjestene.

Førstnevnte har siden hun slo igjennom på 80-tallet holdt på posisjonen som Nordens definitive souldronning. Hanne Boel er Danmarks mestselgende kvinnelige artist noensinne – og også blant «fjellapene» i nord har hun sikret seg en tallrik og hengiven tilhengerskare.

Hanne Boel går på scenen torsdag 25. juli.

Sommerens konsert blir ikke det første møtet med Rørvik for Hanne Boel. I 2017 fikk hun lokalpressen til å finne fram superlativene da hun sammen med et stødig band spredde soul og varme blant et tallrikt publikum i Pollen.

– En av Nordens største artister

Årets turne kommer i kjølvannet av souldronningens 22. album, «Norwegian Recordings». Utgivelsen er et resultat av Boels forrige turné trioen bestående av gitaristene Jacob Funch og Jens Runge. Planene om å snekre et nytt studioalbum ble lagt til side å ha hørt konsertopptakene, som var så bra at man potensialet til å stå på egne ben som en upolert utgivelse.

Når Hanne Boel nok en gang legger ut på turne øker hun trøkket med å utvide trioen med blant annet en trommeslager/perkusjonist og pianist/trompetist. Hanne Boels unike stemme står fortsatt i sentrum – krydret med inderligheten og groovet som har resultert i en artistkarriere som strekker seg over fem tiår.

Når Hanne Boel returnerer til Rørvikdagan kan festivalgjestene vente seg et bredt utvalg av kjente låter fra 80- og 90-tallet i en fin miks med nye låter og nytolkninger av Hannes favorittlåter.

– Som liveartist har Hanne Boel udiskutable kvaliteter. Hun har en unik evne til å formidle alt fra det nære og inderlige til låter som virkelig vil sette fyr på Pollen. Når mange i tillegg har ønsket seg et comeback fra en av Nordens største artister, var dette en booking vi ikke trengte å bruke mye tid på før vi bestemte oss, sier festivalsjef Beathe Lothe.

Ikke skaffet deg billetter til festivalkjøret, sier du? Null stress – vi har fortsatt festival- og dagspass på lager. Men husk: Det er skikkelig smart å være tidlig ute. I fjor måtte mange etternølere gjøre en litt ugrei snuoperasjon etter ha fått øye på utsolgt-skiltet ved innslippet.

Etterlengtet comeback

I likhet med sin danske kollega kan også Lynni Treekrem se tilbake på en lang og innholdsrik karriere. Etter elleve år borte fra scenen ble hun unisont hyllet da hun gjorde comback på scenen i fjor høst.

– Jeg føler meg som en fjortis. Fullstendig nyforelska i jobben, og jeg har aldri vær mer klar for å underholde, gi jernet, rundt omkring til folket i hele Norges land. Jeg er tilbake! erklærte Lynni fra scenen. 

Lynni Treekrem står på scenen i Pollen fredag 26. juli.

Lynni Treekrem ble født i Seattle og flyttet med familien til Kristiansund der hun vokste opp sammen med barndomsvennene Frode Alnæs og Øyvind Elgenes. Hun fikk sitt endelige gjennombrudd med «Engler i sneen» i 1991, i duett med Jonas Fjeld. Samme år ble hun belønnet med Spellemannpris for debutalbumet «Ut i vind», bestående av egne tekster og gjendiktninger.

Gjennom omfattende turnevirksomhet og tung radiorotasjon står hun bak flere lydspor som for lengst har blitt allemannseie i den norske musikkmenigheten. Det gjelder ikke minst «Mexico» – og oppfordringen til en ikke navngitt mannsperson om å «smør på brødskiva di sjøl».

Opp igjennom årene har Lynni i tillegg til egne soloalbum, samarbeidet om plateprosjekter med flere artister. Nevnte Jonas Fjeld, Henning Kvitnes, Åge Aleksandersen, Kjetil Bjørnstad og Marius Müller er blant artistene som har søkt til Lynni for hennes særegne stemme og uttrykk.

– Nå er Lynni Treekrem endelig tilbake etter mange år borte fra rampelyset. Jeg gleder meg enormt til det som garantert blir en unik forestilling og en forrykende musikalsk opplevelse, sier Lothe.

– Vi har også en tydelig ambisjon om å booke sterke kvinnelige artister til Rørvikdagan. Derfor er jeg veldig fornøyd med at både Hanne Boel og Lynni Treekrem er klare for sommerens festival, legger hun til.

Folkelig og framoverlent

Gjennom 30 år har Too Far Gone markert seg i norsk musikkindustri med sin folkelige og framoverlente stil. Gjennombruddet kom for alvor i 1998 med hiten «Zetor’n», som i årene har spredt feststemning over det ganske land. Etter gjennombruddet har det gått slag i slag med høye listeplasseringer, tung radiorotasjon, TV-opptredener og omfattende turnering for smekkfulle hus i hele kongeriket.

Too Far Gone setter fyr på Pollen torsdag 25. juli.

Det aktive bandet kan også vise til ni albumutgivelser, platina- og gullutmerkelser for trønderhitsene «Zetor’n» og «Kainn æ få lov», «Bærst i test» og «Kæm tok ho med sæ». Disse fire låtene har alene blitt streamet med enn 25 millioner ganger, og utgjør spydspissen i en innholdsrik og allsangvennlig låtkatalog.

Før bandet stuper inn i festivalsommeren, tilbringer de tiden i studio for å spille inn nytt låtmateriale som garantert blir å finne på alle spillelister med respekt for seg selv.

– Countryrocksjangeren står sterkt og har i en årrekke bidratt til å trekke svært mange feststemte mennesker til Pollen. Too Far Gone leverer fortsatt varene, derfor er det med glede vi innfrir ønsket om å få festivalfavorittene på scenen i Rørvik, sier Lothe.

Sjangerspagaten

Fra tidligere er det kjent at Åge Aleksandersen & Sambandet, Astrid S, Arif, Cezinando, Kamelen og Stavangerkameratene er klare for Rørvikdagan, som går av stabelen den siste uka i juli.

– Sjangermessig står vi i spagaten, og det lever vi veldig godt med. Vårt mål er å skape musikkminner og store felleskapsopplevelser for et bredt utvalg av mennesker. Gjennom de siste årene har vi dessuten sett at festivalgjestene liker miksen av artister, så jeg tror nok at vi kan love klassisk Rørvikdagan-stemning når vi slipper løs noen av Norges største artister i sommer, sier Lothe.