Fugleinfluensautbruddet i Rørvik: – Ingen konsekvenser for Rørvikdagan

24. juli 2023

Fugleinfluensautbruddet som har rammet krykkjekolonien som hekker i Rørvik sentrum får ingen følger ikke Rørvikdagan, som går av stabelen denne uka. 

Mistanken om utbrudd av fugleinfluensa oppsto etter funn av flere døde krykkjer i Rørvik i forrige uke. I dag har Mattilsynet bekreftet at fugledøden skyldes fugleinfluensa. Flere lignende utbrudd er påvist andre steder langs Norskekysten, men utbruddet i Rørvik er av langt mindre omfang enn det som er påvist i Finnmark. 

Utbruddet av fugleinfluensa i Rørvik medfører ikke risiko for mennesker. Rørvikdagan avvikles derfor som planlagt. 

– Vi har gjennom hele dagen hatt tett dialog med helsemyndighetene i Nærøysund kommune. Kommuneoverlegen har bekreftet at sykdomsutbruddet ikke medfører noen risiko for festivalgjester og frivillige under Rørvikdagan, og at det ikke vil være aktuelt med restriksjoner på arrangementet, sier festivalsjef Beathe Lothe.

Rørvikdagan forholder seg til kommunen og Mattilsynet ved et eventuelt funn av flere døde fugler.  

– Vi instruerer våre frivillige i tråd med råd fra kommuneoverlegen. Det viktigste for oss er å berolige alle som blir usikre av nyheten om sykdomsutbruddet. Risikoen for smitte fra fugl til mennesker er ekstremt lav, legger Lothe til.

Hun oppfordrer samtidig folk til å følge råd og anbefalinger fra kommunen og helsemyndighetene i forbindelse med utbruddet av fugleinfluensa i Rørvik.